Csíráztatáshoz többféle eszközt vehetünk igénybe. Csíráztathatunk erre a célra készített csíráztatóedényben, amelynek több fajtája ismeretes. Ezek lehetőséget adnak többféle mag egyidejű és dekoratív csíráztatására. Csíráztatni az alapvető szabályok megtartásával, egyszerűbb segédeszközökkel is lehet, pl. tányérban, befőttesüvegben, sőt még gyúródeszkán is, ahogy azt nagyanyáink tették. Ezt a műveletet azonban sokkal könnyebb csíráztatóedényben végezni, hiszen funkcionális formájából adódóan öntözéskor csak annyi víz marad a tálkában, amennyi éppen elegendő a magvak nedvesen tartásához.
A sikeres csíráztatás titka a következőkben rejlik:
- jó minőségű mag,
- megfelelő mennyiségű víz,
- gyakori öntözés,
- megfelelő hőmérséklet, magfajtától függően,
- az edény szellős helyen tartása,
- a csírák közvetlen napfénytől való távol tartása
A csírák tárolása
Mivel a magvak igen gyorsan kicsíráznak, ha többet csíráztattunk, mint amennyi egyszeri alkalommal elfogyna, a fennmaradó részt érdemes hűtőszekrényben letakarva tárolni. Ekkor mindig spricceljük meg vízzel. Másik módszer az aszalógépben nagyon alacsony hőmérsékleten kiszárítás. Az így nyert csírákat zárható befőttesüvegben vagy zsákocskába rakva hűvös és száraz helyen tároljuk. A kiszárított csírákat meg is őrölhetjük és liszt alakjában használhatjuk fel kenyerek, sütemények tápértékének növelésére.
folyt.köv. A csírák táplálkozástani értéke
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése