2011. február 14., hétfő

A csíráztatás

A csíráztatás módszerei
Csíráztatáshoz többféle eszközt vehetünk igénybe. Csíráztathatunk erre a célra készített csíráztatóedényben, amelynek több fajtája ismeretes. Ezek lehetőséget adnak többféle mag egyidejű és dekoratív csíráztatására. Csíráztatni az alapvető szabályok megtartásával, egyszerűbb segédeszközökkel is lehet, pl. tányérban, befőttesüvegben, sőt még gyúródeszkán is, ahogy azt nagyanyáink tették. Ezt a műveletet azonban sokkal könnyebb csíráztatóedényben végezni, hiszen funkcionális formájából adódóan öntözéskor csak annyi víz marad a tálkában, amennyi éppen elegendő a magvak nedvesen tartásához.
A sikeres csíráztatás titka a következőkben rejlik:
  1. jó minőségű mag,
  2. megfelelő mennyiségű víz,
  3. gyakori öntözés,
  4. megfelelő hőmérséklet, magfajtától függően,
  5. az edény szellős helyen tartása,
  6. a csírák közvetlen napfénytől való távol tartása
Nagyon fontos a csíráztatásra szánt mag minősége. Csak arra kijelölt és forgalomba hozott magvakat szabad étkezés céljára csíráztatni és felhasználni! Kizárólag teljes magvakat használjunk fel. A magvakat válogassuk át. Először alaposan  meg kell mosni őket hideg vízzel, majd érdemes őket néhány órára, vagy akár egy éjszakára beáztatni, amíg kellőképpen megduzzadnak.Ha ez megtörtént, öntsük le róla az áztatóvizet, öblítsük le hideg vízzel, majd helyezzük a magvakat a csíráztatóedénybe. Tegyük az edényt szellős, megfelelő hőmérsékletű helyre. Általában minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabb a csírázás. Egy napig konyharuhával letakarhatjuk, a sötét jót tesz nekik,  így még szebbek lesznek a csíráink. A továbbiakban világosban csíráztassunk, így a csírák élénk zöld szinűek, magas C-vitamin és klorofill tartalmúak lesznek. A legtöbb esetben elég a napi kétszeri öblítés és öntözés, de a kényesebb, több figyelmet igénylő fajtáknál, pl. a szójababnál ajánlatos a többszöri leöblítés, öntözés. A magvak kicsírázásának ideje fajtától függően eltérő. Általában 3-5 nap után már fogyaszthatjuk a friss, vitamindús táplálékot!
A csírák tárolása
Mivel a magvak igen gyorsan kicsíráznak, ha többet csíráztattunk, mint amennyi egyszeri alkalommal elfogyna, a fennmaradó részt érdemes hűtőszekrényben letakarva tárolni. Ekkor mindig spricceljük meg vízzel. Másik módszer az aszalógépben nagyon alacsony hőmérsékleten kiszárítás. Az így nyert csírákat zárható befőttesüvegben vagy zsákocskába rakva hűvös és száraz helyen tároljuk. A kiszárított csírákat meg is őrölhetjük és liszt alakjában használhatjuk fel kenyerek, sütemények tápértékének növelésére.

folyt.köv. A csírák táplálkozástani értéke

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése