2011. február 12., szombat

Egy kanál életerő: a csíra

Élő ételek: a csírák

Ilyenkor január-február hónapokban könnyen hozzáférhető, remek táplálék a csíráztatott magvak széles skálája.
-Kitűnő immunerősítő, egészségmegőrző szerepe óriási!
-Természetes, tele van enzimekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel, nyomelemekkel
-könnyen emészthető, bárki fogyaszthatja
-alacsony a kalóriaértéke
-saját magunk olcsón előállíthatjuk
-gondozása minimális odafigyelést igényel

A csírák sokrétűen felhasználhatóak, leginkább érdemes nyersen fogyasztani őket. A csírák közül nyersen fogyaszthatóak a gabonák, az olajos magvak, a fűfélék, fűszerek és gyógynövények csírái. A hüvelyesek közül a lencse és a mungóbab csíra fogyasztható nyers állapotban.

A szójababot, a csicseri borsót és a zöldborsót mindenképpen hőkezelni kell 10-15 percig, mert olyan hőérzékeny enzimeket tartalmaznak, amelyek emésztéskor más enzimek munkáját gátolják.

A csírákat lehet vízben főzni, olajon vagy vízben párolni, sütőben sütni. Javasolt a WOK-ban történő olajos párolás is. Ebben az edényben gyorsan, 2-3 perc alatt számottevő károsodás nélkül melegíthetők fel a csírák.

A héjasan csíráztatott magvakról a felhasználás előtt a héjakat el kell távolítani, pl.: napraforgómag, tökmag esetében.

A csírák fogyasztása: salátaként, műzlibe keverve, vajkrémeket dúsíthatjuk, joghurtba keverhetjük, főzelékeket gazdagíthatjuk, töltelékekhez adhatjuk, szendvicsekbe pakoljuk, pástétomot készíthetünk belőle, köretként tálalhatjuk Egy szelet vajas vagy zsíros kenyérre szórva is finom!
Fogyaszthatunk mellé hidegen sajtolt olajakat, meglocsolhatjuk pici citromlével. Variáljuk bátran ízlésünk és kedvünk szerint!

Ajánlott irodalom: 
  • Ránky Edit Csírazöldség a natúrkonyhában
  • Victoria Boutenko A nyers étel csodája
  • Viktoras Kulvinskas Csíraételek

folyt.köv: Csíráztatás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése